Aj napriek nepriaznivému počasiu sme dnes 12.9.2024 privítali vzácnu návštevu zástupcov CINEA – Európska výkonná agentúra pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie

Zástupcovia pracovnej skupiny z CEF Transport, poradná skupina pre Nástroj na prepájanie Európy pre dopravu, p. Paloma Aba Garrote, riaditeľka CINEA, zástupcovia krajín Rakúska, Rumunska, Chorvátska, Španielska, Slovinska, Flámska, ktorí od začiatku podporujú náš projekt Upgrade of Gabčíkovo locks a zaujímajú sa o jeho realizáciu, prišli dňa 12.09.2024 spolu so zástupcami z Ministerstva dopravy SR, ktoré je prijímateľom grantu na návštevu a obhliadku plavebných komôr.

CINEA kladie osobitný dôraz na úzky vzťah so svojimi prijímateľmi. Jedným zo spôsobov takéhoto záujmu je aj poradná skupina, ktorá predstavuje platformu na diskusiu o spôsoboch zlepšenia účinného vykonávania CEF Transport. Cieľom je maximalizovať odborné znalosti agentúry aj členov skupiny prostredníctvom výmeny poznatkov, skúseností a osvedčených postupov. Pridanou hodnotou takejto návštevy, bolo nájsť životaschopné a ekonomické riešenia spoločných problémov a v prípade potreby rozvíjať spoločné stanoviská prostredníctvom poskytovania podpory, poradenstva, spätnej väzby a odporúčaní týkajúcich sa zjednodušenia postupov.
U nás v Gabčíkove ich vo vynovenom Infocentre privítal p. Peter Čadek, poverený riadením úseku rozvoja a investícií a prezentáciou realizácie projektu a obhliadkou plavebných komôr previedla naša kolegyňa p. Monika Takáčová.

Súčasťou prehliadky bolo aj odhalenie pamätnej tabule, ktorá bola umiestnená na základný kameň začiatku realizácie projektu na počesť p. Inés Alaya Sender, Európskej koordinátorky Rýnsko-Dunajského koridoru, za jej dlhoročné úsilie, výnimočný prínos pri rozvoji dopravnej infraštruktúry spájajúcej európske krajiny. P. Sender nás navždy opustila 25.7.2024. Jej práca významne prispela k prepojeniu regiónov, posilneniu ekonomickej spolupráce a udržateľnému rozvoju. Svojou víziou a nasadením zanechala trvalý odkaz, ktorý bude slúžiť generáciám a naďalej podporovať rast a prosperitu naprieč Európou.

Projekt „Inovácia a modernizácia plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo“, je spolufinancovaný Európskou úniou z Nástroja na prepájanie Európy.