V rámci 18. ročníka najväčšieho festivalu vedy na Slovensku „Európskej noci vedy“, sme sa dňa 27.09.2024 zúčastnili tohto podujatia aj my, VODOHOSPODÁRSKA VÝSTAVBA, ŠTÁTNY PODNIK.

Festival sa už tradične konal v posledný septembrový piatok v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, v Poprade a ďalších sprievodných lokalitách.

Po úspešnom 17. ročníku, ktorého súčasťou sme boli v Bratislave, sme sa rozhodli umožniť oboznámiť sa s našim významným projektom “Upgrade of Gabčíkovo locks” aj účastníkom z iných regiónom. Tento rok sme s projektom navštívili mesto Poprad.

Celodenný program ponúkol množstvo vedeckých prezentácií, praktických experimentov, workshopov, diskusií, technologických atrakcií či digitálnych aktivít. Účastníkom festivalu sme odprezentovali projekt Inovácie a modernizácie plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo. Žiakov základných škôl, stredných škôl a gymnázií naše komory zaujali a o ich živote a význame im prednášala zamestnankyňa VV, š. p., Ing. Monika Takáčová.

Účastníkom festivalu sme nielen prednáškami, ale aj  prostredníctvom videí z realizácie projektu ukázali okrem náročnosti inovácie a modernizácie aj rozsah a  dôležitosť plavebných komôr a Vodného diela Gabčíkovo.

Teší nás, že s pomedzi takého množstva rôznych zaujímavých aktivít z oblasti vedy, si návštevníci našli čas a prejavili záujem aj o vedu spojenú s vodou a Gabčíkovskými plavebnými komorami.

 

Projekt „Inovácia a modernizácia plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo“, bol spolufinancovaný  z Nástroja na prepájanie Európy.